SIDEN ER UNDER OPBYGNING

HVAD ER BEDST, IPHONE ELLER ANDROID ?

Jeg har haft flere forskellige iPhones og senest har jeg haft en iPhone 8 Plus som jeg dog returnerede efter blot 2 dage. Den føltes som en mursten i lommen, kæmpestor, tyk og meget tung. Herudover blev jeg skuffet over, at der ikke var sket større udvikling med iOS siden dengang jeg ejede min første iPhone 4. Der er bestemt mange ting jeg synes godt om hos Apple, men jeg måtte erkende, at fordelene i mit tilfælde, ikke kunne ophæve ulemperne, og prisen taget i betragtning, ca. 6.500,- følte jeg det hurtigt som et desideret fejlkøb. Der findes mange Android telefoner som kan det samme, nogle endda endnu mere og alle til en væsentligt billigere pris.

Men bare fordi man vælger en Android telefon frem for en iPhone, er det jo ikke ensbetydende med, at man dermed får den perfekte telefon. Android telefonerne (og ikke mindst selve styresystemet), har bestemt også sine ulemper og mangler. Det vil altid være et valg, som ene og alene afgøres af dine personlige behov og ønsker. I denne artikel vil jeg gennemgå de funktioner eller mangler som jeg finder mest 'frustrerende' ved de to systemer.

HVAD ER ULEMPERNE VED ANDROID?

Funktionen 'Find min telefon' og specielt anti-tyv funktionen er ikke på niveau med iPhone, langt fra faktisk. Det skal siges, at man med de nyere versioner af Android, specielt med den nye Android 8, er kommet lidt tættere på. Det er blevet sværere for tyven, at nulstille telefonen, men det er ikke umuligt. Det er det på en iPhone.

En god slettesikring er naturligvis ikke er en garanti mod selve tyveriet. Men det er da rart at vide, at tyven i det mindste ikke kan få nogen glæde af din telefon, med mindre det lykkes ham at nulstille den og det er som sagt, nærmest umuligt på en iPhone, men ikke på en Android. På begge systemer kræver det dog naturligvis, at du selv sikrer telefonen med pinkoder og låst skærm etc.

Funktionen 'Find min Android' virker i mange tilfælde ikke særlig godt og hvis den overhovedet finder positionen, har du herudover ikke særlig mange muligheder. Jo du kan slette indholdet, hvad der i sig selv er godt, og du kan bede den 'give lyd'. Men du kan ikke sende beskeder til finderen (eller tyven), og der tages ikke billeder af den person som evt. forsøger at låse den op. Alt dette er muligt med en APP som kører fint på alle Android telefoner og som hentes i Google Play. Den pågældende APP hedder 'Cerberus' og jeg vil kraftigt anbefale dig at få den installeret, hvis ikke du allerede har den.

Gendannelse og backup af f.eks. APP data, er desværre også et punkt hvor Android halter langt efter Apple. I mange tilfælde, men ikke altid, kan du godt få installeret alle dine APP's fra én Android til en anden, men herefter skal du selv igang med at indtaste koder og kan kun håbe på, at alle dine APP's selv har gemt backup's af dine data i skyen. Det gør de fleste dog heldigvis. Men det er en lang om omstændig proces, som ikke hører nogen steder hjemme i det herrens år 2018.

Forskellige Android versioner & og layouts. De forskellige producenter som sælger Android telefoner, er oftest ikke særligt hurtige til at udgive nye versioner. Faktisk ser vi i mange tilfælde, at en model slet ikke modtager opdateringer overhovedet. Men selv, når det lykkes, at få en ny Android version til sin Android telefon, skal man ikke forvente at den nødvendigvis ligner din vens telefon, som måske ellers også har den pågældende version. Du vil altså opleve større eller mindre forskelle på, hvordan f.eks. Android 7 virker på en Samsung, eller en Huawei telefon. Dette skyldes at producenterne som regel vælger at ligge sit eget 'overlay' ind på telefonen, for at give din sit eget 'smarte look'. Jeg hader det og savner noget ensartethed, ihvertfald i selve funktionerne og i brugen af telefonen. Fordelen er så, at man på en Android telefon, uanset mærke og model, kan lave langt flere personlige tilpasninger og layouts, end på en iPhone.

HVAD ER ULEMPERNE VED IOS (IPHONE)

Prisen er faktisk uanstændigt høj og på ingen måde godkendt i forhold til hvad du får for pengene. Apple's topmodel koster på den forkerte side af 10.000,- og det eneste gode man kan sige om den, er at man endelig forsøger sig med lidt nydesign, som man efter min mening, til gengæld er lykkes med på fremragende vis. Jeg elsker det look på iPhone X.

Designet - Bortset fra den nye X'er, har en iPhone stort set ikke forandret sig de sidste mange år. De ligner sig selv og det kan grundlæggende nok være OK, men alt andet udvikler sig, så hvorfor ikke også en iPhone?  Jeg synes det er  trist at tænke på, hvor nyskabende og innovative Apple var i starten, og så se hvordan det hele nærmest er gået i stå på den front. Steve Jobs er seriøst savnet, på mere end én måde.

Styresystemet har også kun udviklet sig ganske lidt, og på mange områder ligner det et eller andet fra 90'erne. Man har ingen 'tilbage-knap', men skal klikke på et gammeldags 'HTML-link' oppe i toppen af skærmen. I det hele taget kan mit sarte øje ikke holde ud at se på dette bedagede design.

Rundt i hele styresystemet og i diverse APP's, ser man hele tiden diverse tekst-knapper. De leder tankerne hen på hjemmesider som de så ud for 10 år siden, altså blå tekst som er understreget, for at vise brugeren, at 'her kan man klikke'. Det er gyseligt at se på, synes jeg.

Opladningstiden - Jeg synes egentlig at en iPhone holder nogenlunde lige så godt strøm som andre telefoner, (her ser jeg bort fra f.eks. de nyeste fra Huawei m.fl.). Men kun de allernyeste iPhones giver mulighed for trådløs ladning & ikke mindst, lynopladning. Desværre er begge dele ekstrakøb, altså endnu flere penge op af lommen for den stakkels forbruger. Men hold op hvor går det langsomt med en opladning af min iPhone 8 Plus, specielt når man sammenligner med en OnePlus 5T. Sidstnævnte leveres med en ultrahurtig lynlader.

Apropos iPhone batterier, er det måske på sin plads at gøre opmærksom på, at Apple åbenbart bevidst har lavet en lille 'feature', som gør at din iPhone bliver langsommere med tiden, efterhånden som batteriet bliver ældre. Det er jo en direkte svinestreg og må nødvendigvis være lavet for at få folk til at tænke 'wow', når de går ind i en forretning og prøver den nye iPhone model. Jamen den jeg da bare ha', den er jo lynhurtig i forhold til den derhjemme. Måske det er derfor, at et par Danske velkendte 'eksperter' mener, at de nye 8'ere og iPhone X er så rasende hurtige? :- )

Navigation med en iPhone kan være en udfordring. TomTom laver nogle udmærkede kort og ruter, men selv om Apple har valgt TomTom som kortleverandør, har det Hollandske navigations firma ikke direkte noget med rutealgoritmerne at gøre. Der er specielt to funktioner som skuffer mig på Apple Maps:

  1. FODGÆNGER TILSTAND
    Apple Maps har ikke de små sti-systemer med på sine kort, og vil derfor ofte anvise fodgængeren mindre optimale ruter.
  2. OFFENTLIGE TRANSPORTMIDLER
    Når man ser på oversigten, som viser hvor man kan benytte Apple Maps til offentlig transport, er det lige før man må sige, at funktionen nærmest er ikke eksisterende. Det er et kæmpeminus for alle os som benytter sin smartphone som guide til sightseeing på storbyferier og self. også helt generelt. Det er altså ikke alle som har bil, eller ønsker at bruge bilen i de større byer.

Tastaturet - Kommer man fra en Android med Google tastatur og er vant til at 'slide' med fingeren for at kunne skrive hurtigere, bliver man sikkert irriteret over tastaturet på en iPhone. Her skriver man stadig med ét bogstav af gangen.

Heldigvis kan man få lov at installere f.eks. Google's tastatur, men på en iPhone er det ikke muligt at få vist talrækken på ens normale tastaturlayout. Derfor tvinges man til at skulle vælge tal-tastaturet hvergang man skal skrive tal, specielt irriterende ved f.eks. passwords. Det er heller ikke muligt at ændre højde på ens tastatur.

Dimensionerne på dine fotografier - Det er efterhånden flere årtier siden vi alle havde 'firkantede' TV skærme, (4:3 format). Ja rent faktisk, har de fleste af mennesker under 50 år aldrig set sådan et TV, med mindre det er på et museum. Det samme gælder vores smartphones. De alle, helt uden undtagelse, kører 'widescreen' -format (16:9), eller sågar det nye ekstra brede format 18.5:9 som på f.eks Samsung Galaxy S8. Så det kan til stadighed undre mig, at man hos Apple stædigt holder fast i det hedengangne 4:3 format. Ingen af os har jo en skærm som er beregnet til det format?

Hvis man så i det mindste gav forbrugeren/kunden mulighed for at kunne tilvælge 16:9 formatet, men nej nej, det lader sig ganske enkelt ikke gøre, end ikke selv om du lige har givet ca. 10.000,- for din nye fine iPhone X.

Er der virkelig slet ingen mulighed for at tage widescreen billeder på sin iPhone? Jo, men det kræver en manuel indsats fra brugerens side. Hvis du vil benytte standard APP'en, må du igang med at åbne hvert enkelt billede, et for et, og her klikke dig gennem flere menu-punkter, for selv at ændre formatet til 16:9 (se billedet), og hvor mange mennesker gider bruge tid på det?

Du kan også vælge at installere en APP som f.eks. 'Camera+' som iøvrigt (også) tager nogle glimrerende billeder. Men problemet er bare, ar du jo ikke selv bestemmer hvilken APP der skal være valgt som 'standard APP'. Derfor må du selv ind og vælge Camera+ når du vil tage et 'snapshot'. Camera+ fotografere som standard 16:9 fotos.

 

Ingen 'tilbage-knap' - Når man er vant til Android telefoner, er man også vant til, altid at kunne 'bakke tilbage' til forgående skærmbillede. Det kan du ikke på en iPhone. Her er du nødt til, (hvis altså den er ny nok), at skulle klikke på et af de tidligere omtalte 'tekst-links' oppe i venstre hjørne af skærmen.

Men det er ikke altid det lader sig gøre, og så må du trykke på 'hjem-knappen' og derefter åbne den pågældende APP igen. Dette sker f.eks. hvis du klikker på en nyhedsoversigt i 'widget' -sektionen. Det er godt nok umoderne og meget besværligt.

ONEPLUS 5T I TEST
Ved at købe en OnePlus 5T sparer du rigtig mange penge i forhold til de nye iPhones:

I forhold til iPhone 8 (64GB) er besparelsen 1750,- (prisen er fra Elgiganten den 14.01.2017).
I forhold til iPhone 8 Plus (64GB) er besparelsen 2900,- (prisen er fra Elgiganten den 14.01.2017).
I forhold til iPhone X (64GB) er besparelsen 4800,- (prisen er fra Elgiganten den 14.01.2017).
I forhold til iPhone X (256GB) er besparelsen 6450,- (prisen er fra Elgiganten den 14.01.2017).

Prisen på en OnePlus 5T (64GB) er taget fra OnePlus officielle webside den 14.01.2017) hvor den står til 3800,-

De 5 nævnte telefoner kan (stort set) det samme, og på en del områder får du faktisk en bedre telefon ved at købe en OnePlus 5T.

Læs om mine oplevelser med OnePlus 5T.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to top